Fem tips för bättre fjällcamping

Intresset för camping ökar kraftigt i dessa tider när allt fler får upp ögonen för friluftsliv och utomhusaktiviteter. Till viss del tros det vara en Coronaeffekt men troligen kommer många nyvunna campare att bli kvar. Då vi vet att dte är många nya campare som ger sig ut på vägarna och förhoppningsvis även till Jämtlandsfjällen har vi samlat några bra tips.

  1. Ska ni naturcampa eller vistas i naturen under semestern? Se till att ha koll på Allemansrätten, tältar ni gäller vissa saker me Det är inte tillåtet av köra husbilar eller husvagnar i terrängen och om du planerar att sova på en rastplats får man i regel stanna i 24 timmar. I övrigt ska du ha för vana att alltid fråga markägaren om du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt.
  2. Förbered er. Planera packning, fyll på vatten och kolla upp var det finns tömningsstationer om ni har toalett som ska tömmas under resan. Särskilt viktigt att också tänka igenom packningen för fjällvandringen om ni ska ut på tur när ni är på plats. Ha med er en bra ryggsäck, rejäla skor/kängor, extra kläder samt regnställ mm.
  3. Boka i förväg. I sommar blir det ännu viktigare att planera er rutt och boka campingplatser i förväg. Risken att det är fullbokat ökar när allt fler ger sig ut på vägarna. Det är tråkigt om man åkt långt och inte får plats.
  4. Ha ett rejält förtält. Med ett förtält får ni ett extra rum till er husbil eller husvagn vilket kan vara behövligt om vädret inte är det bästa och ni får hålla er inne vissa dagar. Ett förtält kan vara räddningen som gör att ni kan hålla stämningen på topp hos hela familjen trots små ytor. Det finns mängder av modeller och storlekar. Läs mer om förtält husbilar och husvagnsförtält.
  5. Hitta bra campingplatser i fjällen. Är du ny på campingsemestrandet så är det absolut att rekommendera att börja med att campa på campingplatser. Då har ni ofta tillgång till bra service, möjlighet att tvätta, köpa mat och glass samt ofta en hel del aktiviteter som underlättar dagen, särskilt för barnfamiljen.