Resmål

Resmål i Jämtlandsfjällen

Jämtandsfjällen kryllar av vackra resmål. Här finns destinationer som passar perfekt både för fest och konferens som barnfamilj eller kompisgäng. Här finns något för alla. Vare sig om du bara vill ta det lugnt eller ha full fart och söker adrenalinkickar är fjällen i Jämtland ett perfekt resmål. Här följer några favoriter.

Jämtlandstriangeln och Storulvån

Jämtlandstriangeln är ett populärt resmål i Jämtlandsfjällen för dig som vill njuta av turskidåkning på vintern eller vandring/cykling på sommaren. Här bor ni bekvämt på fjällstationerna. Storulvåns fjällstation nås med bil, de resterande två Blåhammaren och Sylarna tar ni er till för eget maskineri.

Bydalen

Bydalen är en klassiker och en favorit bland locals i Jämtland. Bydalen ligger på nära avstånd från Östersund som ni lätt tar er till med flyg, tåg och buss. Bydalen är inte ett av de större områdena men här möts man av genuin atmosfär och högalpin fjällkänsla. Bydalen är också lite billigare än exempelvis storebröderna Åre och Vemdalen.

Åre

Åre är orten där turismen kom igång redan på 1800-talet. Här blomstrar besöksnäringen både sommar- och vintertid. I finns en levande by som erbjuder fjällvärldens bästa uteliv och ett stort utbud av restauranger och butiker. Här finns också ett utbrett evenemangskalender som vi rekommenderar att ni håller koll på för att sätta ytterligare krydda på resan. Åre är Sveriges näst största skidområde sett till antalet liftkortsdagar, efter Sälen. Sommaren i Åre erbjuder en av Sveriges absoute bästa downhillparker för cykling, här finns också cross countryleder och vackra vandringar som tar dig upp på fjällen omkring byn.

Vemdalen

Vemdalen är en uppstickare som de sista tio åren genomgått en stor förändring. Från att vara ett skidområde till en riktig skiddestination. Varje år växer turismen och i och med det blir också utbudet bättre. Allt fler hittar till den lilla pärlan på gränsen mellan Jämtland och Härjedalens landskap. Vemdalen är idag Sveriges tredje största skidområde efter Åre. Även här ser man en mycket positiv utveckling på sommaren de senaste åren. Här erbjuds vackra vattenfall, fina cykelleder och lokalt mathantverk. Vemdalen passar perfekt för barnfamiljen, de något äldre livsnjutarna eller dig som bara vill ta det lugnt och njuta av den vackra fjällvärlden. Vemdalen ligger också nära Sonfjällets Nationalpark som erbjuder fina toppturer och längdskidåkning vintertid och vackra vandringar med en rik flora och fauna sommartid.

Lofsdalen

Lofsdalen är den lilla orten med de stora äventyren både sommar och vinter. Lofsdalen är kanske snarare en del av Härjedalsfjällen än Jämtlandsfjällen men vi är inte så noga med landskapsgränserna:) Det är i samma region i alla fall och vi Lofsdalen är ett mycket trevligt alternativ för en fjällsemester så vi vill gärna nämna det som ett tips. Här trivs de allra flesta men allra bäst är Lofsdalen för barnfamiljen som mycket kretsar kring. Maskoten Loffe är en barnfavorit, likaså aktivitetshuset med bowling och lekrum. Det finns inget riktigt hotell men väldigt mycket stugor och lägenheter att välja bland. Den största boendeförmedlaren är Destination Lofsdalen som också driver den lokala turistinformationen i byn. Läs mer om Lofsdalen.

Vålådalen

Vålådalen ligger i södra Årefjällen och här finns en klassisk fjällstation som öppnade upp portarna redan på 20-talet. Här finns en stor anläggning med allt från gymnastiksal, gym och bastu till cykeluthyrning, och god mat. Vålådalens fjällstation är den perfekta platsen att utgå ifrån för en tur till Blanktjärn eller Jämtländska Pyramiderna. Vålådalen är också ett populärt utflyktsmål för långdskidåkning och brukar vara tidiga med de första spåren på hösten.

Läs mer om aktiviteter i Jämtlandsfjällen.