Resa till Jämtlandsfjällen

Jämtlandsfjällen har lockat gäster i över 100 år, den stora reseanledningen då som nu är den fantastiska naturen som är både storslagen och lättillgänglig på samma gång. För att resa till Jämtlandsfjällen har man ett flertal alternativ. Nedan följer info om de vanligaste resealternativen och vi har valt att skriva dem i ordning efter klimatpåverkan och börjar med det smartaste sättet.

Resa med tåg till Jämtlandsfjällen

Att ta tåget till Jämtlandsfjällen är ett smidigt alternativ. Slipp klämma in hela familjen i bilen och de ständiga frågorna om när man är framme:) Istället får hela resesällskapet möjlighet att njuta av resan tillsammans, har ni barn med i sällskapet brukar tåget vara extra populärt. Spela spel, gå på toaletten och ät mat när det passar.

I Jämtlandsfjällen finns flera resmål som du når enkelt med tåg. Längs med stambanan hittar du klassiska fjällorter så som Åre, Duved och Storlien. Med en enkel transfer når du ännu fler orter, exempelvis Klövsjö och Vemdalen (Till viss del i Härjedalen, se nedan), Storulvån (Jämtlandstriangeln), Vålådalen, Edsåsdalen, Enaforsholm är några av de orter som tillhör Jämtlandsfjällen och som du med lätthet når med tåg.

Tåg till Klövsjö och Vemdalen

Under vintersäsongen går det nattåg direkt från Malmö hela vägen till Röjan station som ligger en kort transferresa från Destination Vemdalen där resmål som Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike ingår. Det som är unikt med tåget till Vemdalen är att man åker på stambanan till Östersund, därifrån åker man på gamla Inlandsbanan den sista biten. Tåget till Vemdalen drivs av Snälltåget. Om du ska resa till södra Jämtland, exempelvis Klövsjö och Vemdalen går det även dagtåg mellan Mora och Östersund under vintern. Sommartid erbjuds transfer från Östersund.

Läs mer om tåget till fjällen.

Med buss till Jämtlandsfjällen

Härjedalingen tar dig enkelt till destinationer i Härjedalen och södra Jämtlandsfjällen, Flixbuss erbjuder resor till bland annat Östersund, därifrån Länstrafiken bra anslutningar runt om i länet . Även till Åre går det en del bussar, bland annat Årebussen som avgår från Stockholm.

Resa med bil

Att ta bilen till Jämtland är det vanligaste alternativet. Vägarna är förhållandevis bra men kolla gärna upp resvägen innan ni kör då det kan pågå en del större vägarbeten på sträckan.

Från Stockholm är det 48 mil till Klövsjö Vemdalen, till Åre är det 65 mil och ska du till Storlien eller Storulvån får du räkna med 70 mil.

Från Göteborg är det ca 88 mil till Storlien och Storulvån, till Åre är det ca 84 och Klövsjö/Vemdalen hittar ni på 69 mils avstånd.

Ta flyget till fjällen i Jämtland

Jämtland har en central flygplats och den hittar man på Frösön utanför Östersund. Därifrån är det ca 1,5-2 timmars transfer till Åre och Vemdalen och de flesta andra fjällorter i Jämtland. Det finns transfer att boka till både Åre och Vemdalen, för övriga destinationer erbjuds taxi. Hit kan du under normala förhållanden resa med både SAS och BRA Flyg.

Letar du boende i fjällen? Här har vi samlat bra boende i Jämtlandsfjällen.