Aktiviteter

Jämtlandsfjällen är en fantastisk plats för rekreation och utomhusaktiviteter året runt. Många förknippar fjällvärlden med skidåkning som är den fjällaktivitet som har flest utövare och tveklöst är den största näringen. Men även sommaren är stor och intresset för fjällvärlden sommartid ökar från år till år, detta till skillnad från skidåkning där antalet utövare är relativt konstant. Nedan har vi listat kort info och inspiration till olika aktiviteter i Jämtlandsfjällen.

Sommaraktiviteter

Fjällvandring

Att fjällvandra är en fantastisk upplevelse som med rätt förberedelser passar lika bra för barnfamiljen, den unga hurtiga som en äldre mer försiktige resenären. Till skillnad från skogsdungen i villaområdet kan det vara bra att ta med karta och höra med någon som känner till området som kan rekommendera en lämplig tur. De flesta fjällområden har lokala kartor, guider och information som du kan hitta på nätet innan avresa. Vi rekommenderar att börja med kortare dagsturer för att se utöka om intresset växer. hotat gärna turer med ett mål, en restaurang/cafe, ett vattenfall eller kanske en fjälltopp, det blir ännu roligare om man har ett mål att blicka fram emot. Läs mer om fjällvandring.

Här hittar du en bra bucketlist för Jämtland.

Fiske

Fiske kvalificerar sig både som sommar och vinteraktiviteter men det är något allt fler intresserar sig för och antalet sportfiskare i Sverige uppges idag vara över 2 miljoner stycken. I fjällen kan man både hitta fiska i små sjöar och tjärnar men också goda möjligheter till levande vatten i bäckar och åar. Det gör att fjällvärlden är en ypperlig plats både för flugfiske, kastspö samt fö dig som bara vill meta. Några av fiskarna som du kan hitta i fjällen är gammelgäddor, harr, röding, öring och abborre. Om du befinner dig i Jämtland kan vi också rekommendera att testa fiske i Sveriges femte största sjö Storsjön, här hittar du bland annat fisken Storsjööring som är Jämtlands landskapsfisk.

Cykla i fjällen

Det finns en stor mängd cykelleder i Jämtlandsfjällen och var du än kommer är vi säkra på att du kan hitta bra cykling. Åre brukar anses som den bästa i Jämtland om man vill cykla downhill, är du istället på jakt efter stigcykling eller Cross country-cykling som det kallas så finns det väldigt fina stigar på många håll, Funäsdalen, Ramundberget och Vemdalen kan nämnas som några. Ska du cykla i fjällmiljö rekommenderar vi att du har en rejäl mountainbike med breda däck, det blir roligare och tryggare med bra utrustning. Det finns oftast byar att hyra, en kul grej som kan rekommenderas är el-mountainbike, med dessa är du inte beroende av lift utan tar dig med lätthet upp för de mest utmanande fjälltoppar.

Vinteraktiviteter

Alpinskidåkning

En svensk klassiker som aldrig verkar gå ur tiden. Jämtlandsfjällen har några av skandinaviens absolut bästa skidorter, här bör Åre och Vemdalen nämnas men några uppstickare där man kan hitta lite lägre priser och eventuellt mindre folk är Bydalen, Funäsfjällen och Lofsdalen (de två sista ligger i Härjedalen i södra Jämtlands län. Fördelen med de stora anläggningarna så som Åre och Vemdalen är att liftsystemen är välutbyggda och skidåkningen blir enkel.

Längdskidor i Jämtlandsfjällen

Jämtarna har lång tradition av att gå på tur och är på det sättet så nära norrmännen man kan komma. Stora delar av Jämtlandsfjällen angränsar dessutom till norska motsvarigheter. Sylarna, Helags och Blåhammaren är några exempel på resmål som ligger nära norska gränsen. Vill du hitta fina motionsspår och elljusspår så finns det i nästan varje by, men utbudet är så klart bättre på de stora destinationerna och samhällena. Bruksvallarna i Funäsfjällen har gjort sig kände som en av de absolut bästa längdskidsystemen i hela Skandinavien. Läs mer om längdskidor i fjällen.

Turskidåkning

Längd- och turskidåkning kan för många vara det samma men att gå på tur innebär att man ger sig iväg från de välpistade spåren för att upptäcka fjällens mer genuina och naturliga sida. En klassiker i detta sammanhang är Jämtlandstriangeln som är en tur på 47 km som oftast görs på tre dagar.

Hundspann

Ett fantastiskt läckert sätt att ta sig fram helt ljudlöst över fjället. Bara hundarnas tassar och kälkens glid är ljuden som hörs när ni tar er fram. Hundspannsturer finns att boka på de flesta resmål i fjällen men

Snöskoter i fjällen

Snöskoterturismen har ökat kraftigt de senaste åren. Man brukar säga att det på 70-talet fanns ungefär 3000 skotrar registrerade och att det idag finns ungefär 300 000 snöskotrar. Inte konstigt med tanke på hur kul det är:) Snöskotern tar dig till platser som aldrig hade varit möjligt med skidor under fötterna. Tips är att ta med go’fika och goda vänner så blir turen garanterat en succé:) Snöskoter lyder under terrängfordonslagen men på många håll har man reglerat det med lokala lagar och regler för att få bukt med buskörandet som drabbar många markägare. Det finns en stor okunskap kring vilka lagar som gäller så läs på och skaffa en skoterkarta innan ni drar iväg.

Läs mer om fjällen.